EHBO

Eerste Hulp Bij Orthodontie

Pijnklacht of kapotte beugel? Bekijk hieronder wat u kunt doen bij de meest voorkomende klachten.

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? 

Bel tijdens onze openingsuren naar onze secretaresse op het nummer 011/28.12.58
We zullen dan een afspraak inplannen om uw klacht spoedig te verhelpen. Is de beugel kapot en heeft u al een afspraak staan? Laat het ons toch even weten. We plannen dan extra tijd in om de beugel gelijk te repareren.

Buiten kantoortijd?

Het overgrote deel van de klachten met een uitneembare en vaste beugel behoeft geen directe aandacht, maar kan wachten tot de volgende dag of tot na het weekend.

Voor zeer dringende problemen tijdens het weekend of op feestdagen,
kan u tussen 10:00 en 12:00 uur terecht bij de wachtdienst orthodontie op 070/22.20.88.

Bel ons op korte termijn om een afspraak in te plannen. Probeer van de spalk af te blijven, zodat deze niet verder los raakt. Trek het draadje er zeker niet zelf uit! U kan eventueel het prikkende deel van de spalk met een bolletje was of suikervrije kauwgom bedekken. Als u een nachtbeugel draagt, adviseren wij om deze zo veel mogelijk in te doen totdat de spalk weer is vastgezet.

U kan het gedeelte wat irriteert met was of suikervrije kauwgom bedekken. Om de genezing te bevorderen, kan u spoelen met zoutwater. Bij blijvende pijn, belt u best  de praktijk.

Bedek het prikkende deel van de beugel met een bolletje was. Duurt de volgende afspraak nog langer dan een week? Bel ons dan op om te vragen of het nodig is om tussendoor een korte afspraak in te plannen.

Blokje op een kies:

Wanneer een blokje achterin los zit, mag u deze zelf voorzichtig verwijderen. Bedek eventueel het uiteinde van de beugel met een bolletje was of suikervrije kauwgom. Steekt de draad nog uit, dan mag u voorzichtig het uiteinde laten afknippen achter het dichtstbijzijnde blokje met een nagelknipper of fijne kniptang. Bel ons voor het verlengen van de eerstvolgende controle, zodat we de tijd hebben om het blokje terug te plaatsen. U mag tijdelijk even stoppen met het dragen van elastieken.

 

Blokje op een voortand

Bel ons op korte termijn om een afspraak in te plannen. Heb je in dezelfde week al een afspraak staan, bel ons dan voor het verlengen van de eerstvolgende afspraak, zodat we de tijd hebben om het blokje terug te plaatsen.

Als het ringetje helemaal los zit, mag u deze zelf voorzichtig verwijderen. Bewaar het ringetje en neem het de eerstvolgende afspraak mee. Steekt de draad nog uit, dan mag u voorzichtig het uiteinde laten afknippen achter het dichtstbijzijnde blokje met een nagelknipper of fijne kniptang. Bel ons altijd even wanneer een ringetje los is geraakt. We bekijken dan of het nodig is om een nieuwe afspraak te maken.

Wanneer er één beetverhoging loskomt, is dit geen probleem. De andere beetverhoging doet nog zijn werk. Bij de volgende afspraak wordt bekeken of er een nieuwe geplaatst moet worden. Zijn beide beetverhogingen losgeraakt? Bel ons dan best even op.

Wanneer de herbstbeugel, hyrax of veer los zit, hebben wij vaak wat meer tijd nodig om dit weer vast te zetten. Bel ons daarom voor het inplannen van een nieuwe afspraak of het verlengen van uw bestaande afspraak.

Bel even om een afspraak op kortere termijn in te plannen, zodat we kunnen beoordelen of het kan worden gerepareerd. Neem eventuele gebitsmodellen mee, zodat we de beugel gelijk kunnen opsturen als dit nodig is.

Bel op korte termijn om een afspraak in te plannen, zodat we kunnen beoordelen of er een nieuwe beugel gemaakt moet worden.