De orthodontische behandeling bestaat uit een actieve fase en een (passieve) retentiefase. Even belangrijk als het creëren van een mooi eindresultaat (de zogenaamde actieve fase), is het stabiel houden van dit resultaat (de passieve retentiefase). Tanden hebben immers hun hele leven de neiging om te blijven bewegen. Voor een goed behoud van het behaalde resultaat, plaatsen wij vlak voor het verwijderen van de beugel retentie draadjes achter de voortanden in de onder- en bovenkaak. Daarnaast wordt er ook een transparante nachtbeugel gemaakt.

Deze retentie draadjes en nachtbeugel voorkomen dat de tanden opnieuw scheef gaan staan. Wij adviseren om de retentie draadjes levenslang te laten zitten. Er volgen na de actieve behandeling enkele na-controles waarbij de retentie draadjes gecontroleerd worden en het eindresultaat geëvalueerd wordt. Later neemt de tandarts dit over tijdens de (half)jaarlijkse controles.

Als een retentie draad losraakt of als de nachtbeugels niet worden gedragen zoals aangegeven, dan bestaat er een risico dat de tanden weer gaan schuiven. Het is erg belangrijk dat u dit ook zelf goed in de gaten houdt en dat u zich tijdig meldt, indien er iets mis is met de retentie draad of nachtbeugel.

Bij twijfel kan u best zo snel mogelijk contact opnemen, want vanzelfsprekend blijft u altijd welkom in onze praktijk.