Veel gestelde vragen

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Het plaatsen van de blokjes zelf doet geen pijn. Door de druk van de blokjesbeugel kunnen de tanden en kiezen de eerste dagen na plaatsing wel wat gevoelig zijn. Na een paar dagen gaat deze gevoeligheid echter over.

Men start het best wanneer het kind nog in de groei zit. Gemiddeld genomen is dit tussen negen en dertien jaar. Meisjes zijn vaak wat eerder met hun groeispurt en kunnen vaak iets eerder starten dan jongens. Men hoeft niet helemaal uitgewisseld te zijn; dit verschilt per situatie. In een aantal gevallen (kruisbeet, omgekeerde beet,…) is het zelfs beter om te starten met een behandeling voor het wisselen. Wanneer u best start, kan de orthodontist of uw tandarts het beste inschatten. Bij twijfel kan er altijd een afspraak voor een eerste consultatie gemaakt worden.
Lees ook hier vóór welke leeftijd uw kind moet worden gezien om recht te hebben op de terugbetaling.
Als volwassene kan men op elke leeftijd profijt hebben van een beugel. U bent met andere woorden nooit te oud voor een beugel!

De duur van een behandeling is afhankelijk van de ernst van de afwijking, de benodigde apparatuur, de groei en de medewerking van de patiënt. Een gemiddelde beugelbehandeling duurt twee jaar, maar kan dus ook korter of langer zijn. Contacteer ons voor een eerste consultatie en krijg een schatting van de verwachte behandelduur.

Door het rechtzetten van tanden en kiezen kan men de kans op cariës en tandvleesziekten verkleinen, de kauwfunctie verbeteren en vaak neemt het zelfvertrouwen toe. Tijdens een eerste consultatie kijkt de orthodontist wat er aan de hand is en geeft een behandeladvies. Uiteindelijk bepaalt u zelf of u een beugel neemt of niet.

Het is organisatorisch onmogelijk om alle afspraken na de school- en kantooruren te laten plaatsvinden daar het merendeel van onze patiënten bestaat uit schoolgaande jeugd. Wettelijk is de school overigens verplicht vrij te geven voor bezoeken aan de orthodontist. Uiteraard wordt hiervoor een attest voor gewettigde afwezigheid door de orthodontist afgeleverd.

U heeft geen doorverwijzing nodig en kan een afspraak maken op eigen initiatief. Indien u toch bent doorverwezen door uw tandarts, neem dan uw verwijsbrief mee naar de eerste afspraak.

Soms is er de wens om te kiezen voor een iets meer ‘esthetische’ beugel. U kan dan kiezen uit witte blokjes i.p.v. metalen blokjes. Daarnaast bieden wij ook een Invisalign behandeling aan. Deze methode maakt gebruik van transparante hoesjes die speciaal voor u op maat worden gemaakt, en de tanden rechtzetten. Een laatste optie is een speciale blokjesbeugel (linguale techniek) die onzichtbaar aan de binnenkant van de tanden worden geplaatst. De orthodontist kan u hierover meer informeren.

Wij hebben momenteel een wachttijd van 18 maanden.